Cruisen

Cruisen

Vaak hoor je als je het over Cruisen heb, dat is iets voor oude mensen, dat doe ik wel als ik met pensioen ben of iets van die strekking. Laat ik dat nu eens uit de wereld helpen! 

In 2009 maakte ik mijn eerste cruise in Alaska, dat leek mij de beste manier om vanaf het water de westkust van Alaska te ontdekken. Dit nadat we eerst twee weken per auto het binnenland hadden ontdekt. En dat was een schot in de roos. Ik was op slag besmet met het cruise virus. 

Daarna heb ik nog vele cruises gemaakt zowel privé als ook professioneel. Als reisleider heb ik een behoorlijk aantal cruises mogen begeleiden.  Het varen heb ik nu helemaal in de benen zitten en inmiddels ben ik een ervaringsdeskundige. 

Ik geef toe, in eerste instantie dacht ik ook dat cruisen echt iets voor de oudere, zeg maar gepensioneerde reiziger, was; toen ik mijn eerste cruise in Alaska boekte. 

Inmiddels weet ik beter. Na zo’n 120 nachten op zee-cruise-schepen. 

Op mijn cruises door de Caribbean en de middellandse Zee waren er behoorlijk wat jonge gezinnen aan boord en dat is ook niet zo gek. Er is zoveel te doen voor iedereen, maar ook voor kinderen. Bij elke rederij zijn er kinderclubs, per leeftijdsgroep ingedeeld, die hele coole dingen  doen met de kids. En voor de allerkleinsten is er vaak een oppasservice. 

Het is heerlijk om die kinderen te zien genieten, want dat doen ze. Waar kan je nu heel de dag spelen, zwemmen, eten en stoere activiteiten doen, zoals een muur beklimmen, surfen en duiken, terwijl je naar een nieuwe spannende bestemming vaart?  En dan ook nog met leeftijdsgenoten samen, zonder papa en mama. 

Die op hun beurt dan weer kunnen genieten van bv een massage, of chillen op een terrasje, of naar de fitness. Gewoon lekker met een boekje in de zon kan natuurlijk ook. Of een gokje wagen in het casino.

Ik bedoel maar: alles kan op een cruiseschip. Ondertussen vaar je lekker van de ene naar de andere plek, je ontdek een stukje van de wereld en misschien zie je ook nog wel een groepje dolfijnen langs zwemmen. 

Elke rederij is anders, heeft een andere klasse van luxe en schepen zijn er van klein, minder dan 100 gasten tot groot en heel erg groot met meer dan 5000 gasten! Maar altijd is er ruimte voor jezelf en op elk schip kan ik een plekje vinden waar ik rustig kan zitten. 

Welke moet je dan kiezen, denk je nu, daar heb je mij dan weer voor! Ik kan je vertellen welke maatschappij het beste bij jou en jouw wensen past,. 

Ook heb ik inmiddels enkele riviercruises mogen begeleiden, dat was nieuw voor me en heel iets anders. Toegegeven, hier is de gemiddelde leeftijd wel ouder, maar ik vraag me af waarom. Om te varen lang wijngaarden en bergen, door sluizen te gaan is toch ook heel spannend, te zien aan de grote belangstelling, zowel aan boord als aan de kade, moet dat wel zo zijn. Op een Riviercruiseschip is wat minder vertier, maar altijd nog genoeg te doen. Er zijn vaak sportapparaten en een sauna aanwezig. ‘S avonds is er meestal livemuziek aan boord. Het eten is heerlijk en de bestemmingen zijn elke dag weer nieuw en bijzonder.  

Ook hier zijn er veel verschillen in de klasse en luxe. Zelf ben ik een keer privé met een riviercruise mee geweest en wel op Kerstmarktencruise. Ook deze reis was gewoon heel leuk en gezellig aan boord. Heerlijk eten, lekker gemakkelijk verplaatsen en vanaf het schip loop je zo de stad in.  Bovendien is het varen zo leuk, je kunt heel goed de kades zien terwijl je vaart. 

Na al die jaren cruisen ben ik ervan overtuigd dat er voor elk wat wils is te ontdekken op een cruiseschip. Van grote luxe zeeschepen tot de kleinste rivierschepen, er is altijd wel een cruise te vinden die bij je past. Of je nou jong bent of oud, of je als stel weg wilt of met je gezin, of gewoon gezellig met een vriendin. Er is altijd wel een passend reisplan te maken.  

Meer weten? Neem contact met me op…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *